5 mars 2017

Ett 90-tal Israelvänner samlades i Vallhamrakyrkan den 25 febr för att lyssna på bibelforskaren Johannes Hellberg. Johannes är lärare i Gamla testamentet och hebreiska på församlingsfakulteten i Göteborg.
Ämnet för kvällens föredrag var: ”Jerusalem – den heliga staden”. Mycket intressant men svårt att återge här.
G
å gärna in på församlingsfakultetens hemsida:
http://www.ffg.se/larare/johannes-hellberg/

20 jan 2017

Bön i Önneredsgården den 17 jan 2017

Samtidigt som Säkerhetsrådet sammanträdde i New York för att söka möjliggöra en framtida delning av Israel träffades ett 75-tal israelvänner för att lyfta upp många konkreta böneämen.

Ett litet sammandrag över böneämnen under kvällen.

BÖN för FN

Säkerhetsrådet

 • Beslutsfattarna
 • Inte dela landet
 • Inte dela Jerusalem

BÖN för ISRAEL

 • Beskydd, frid över Jerusalem
 • Öppnade ögon för vem Messias är
 • Aliyah (återvändandet för judar)
 • Enhet inom landet
 • Netanyaha

BÖN för SVERIGE

 • Tacka för tidigare Israelvänlighet tex ( 1948 sa Sverige ja till bildandet av en judisk stat, Tage Erlander m.fl)
 • Regering, riksdag och politiker
 • Margot Wallström

BÖN för svensk KRISTENHET

 • Tacka för…( Siewert Öholm, Lars Adaktusson m.fl) som vågar stå upp för Israel
 • Förlåtelse för ersättningsteologi
 • Ge sanningen rum

Många bibelord lästes under kvällen, citerar endast två av dem här.

Psalm 83:2-5 Gud var inte tyst, tig inte och var inte stilla, Gud. Ty se, dina fiender larmar, och de som hatar dig lyfter huvudet. Mot ditt folk har de onda planer, de rådslår mot dem som du beskyddar. De säjer: Kom, vi utrotar dem, så att de inte mer är ett folk och så att ingen mer tänker på Israels namn

Jeremia 31:35-36 Så säjer Herren, han som har satt solen till att lysa om dagen och månen och stjärnorna till att lysa om natten, i ordnad gång, han som rör upp havet så att dess böljor brusar, Herren Sebaot är hans namn: Om denna ordning inte längre består inför mig säjer Herren, först då skall Israels släkte upphöra att vara ett folk inför för alltid.

 Stort tack till er som arrangerade denna kväll.  / RM Harrysson

 /flag-is.jpg

-----------------------------------------------------

23 november 2013

Denna afton hade vi besök av Jörgen och Miriam Knudtzon och nedan finner du ett sammandrag på föredraget gjort av Knudtzons.

Jan Arvidson deltog med härliga sånger som anslog tonen om Israel.

Den 23 november talade Jörgen och Miriam Knudtzon över ämnet "Guds ögonsten" inför ett 70-tal Israelvänner som samlats i Smyrnas café. I 5 Mos 32:8-10 förklarar Gud att när han fördelade människorna och drog upp gränser för folken gjorde han det utifrån ett Israelperspektiv därför att det är Herrens folk. Jakob är Herrens arvedel som han beskyddar och bevarar som sin ögonsten. Och i Sak 2:8 förklarar Gud att den som rör vid Sion rör vid hans ögonsten.

 

Ordet ögonsten är inte bara ett poetiskt ord för något som är dyrbart utan betyder helt enkelt pupill, alltså det som ögat ser igenom. Och om vi säger att Israel är Guds pupill får det dramatiska följdverkningar. Då betyder det Herren har sagt att han ser på världen och vad som sker i världen genom Israel. Och vi vet alla hur ett öga är extremt känsligt för minsta korn eller hårstrå som kommer in i det.

I sitt anförande anknöt Jörgen till judiska museets utställning om "Juden Jesus" Utställningsaffischen beskriver på ett målande sätt hur de kristna varit så upptagna med sin bild av Jesus att de inte sett eller brytt sig om hans judiska bakgrund medan judarna lika ihärdigt har stirrat på det judiska och inte sett eller erkänt att Jesus/Yeshua är och var jude och inget annat. Många kristna läser inte i Gamla testamentet, men det är den Bibel som Jesus läste. Om man inte är bekant med den har man inte förstått hur Gud presenterar sig och ser inte djupen i det som beskrivs i nya testamentet.

Vi behöver läsa hela Bibeln och vi behöver lära oss av judarna varför Jesus gjorde det ena eller andra och vad orden faktiskt betyder. Vi tror till exempel att det grekiska ordet Kristus betyder det samma som ordet Messias, men så är det inte. Kristus betyder "smord" medan Messias syftar på den som är smord till kung - en liten men himmelsvid skillnad.

Att dyka djupare i Bibelns judiska bakgrund betyder också att hedra vår fader och vår moder. Det är judarna som bevarat ordet åt oss och Gud har gett löften till sitt folk. Men, påpekade Miriam, Gud har också lovat saker till våra egna fäder. De som har gått före oss har fått löften, som Han infriar på oss och det är vårt ansvar att föra ett gudomligt arv vidare till nästa generation.

Och så berättade de om en resa som Gud hade skickat dem på. Det började med en profetisk hälsning till Jörgen att göra en resa i korsform över världen, från Nordkap till Afrikas sydspets Kap Agulhas och från Peking till New York. "Aldrig i livet" sa Jörgen, eftersom de inte hade pengarna. Men efter ett par år förtydligades uppdraget och resan genomfördes under tiden oktober 2011 till november 2012. Och mitt i denna omfattande resa skickade Gud dem även till Jerusalem därför att "från Sion ska undervisning utgå och Herrens ord från Jerusalem".

På alla platser bad de utifrån olika Bibelord som de fick och på alla platser bad de också för Israel och mot antisemitismen. Sverige har fortfarande inte gjort upp med sin historia vad gäller judarna, sa Jörgen. Och ersättningsteologin används nu av exempelvis Bethlehem Bible College för att mobilisera okunniga västerländska kristna i den palestinska kampen mot Israel, mot en judisk stat.

Som Israeltrogna kristna måste vi be inte bara för Israel och judarna utan också för Ismaels barn i regionen. Häromåret var Tass Saada (läs boken "Jag stred för Arafat") i judiska församlingen i Göteborg och pekade på Guds lösning av konflikten mellan Abrahams två folk. I Hes 47:21-23 förklarar han hur Israels barn när de fördelar landet också ska bereda plats för "främlingen" som bor ibland dem.

Att be utifrån Gud uttalade ord i Bibeln innebär en särskild kraft i andevärlden. Psalm 103:20 säger att änglarna uträttar Guds ord när det uttalas!

6 april 2013

Ett 70-tal israelvänner mötte upp i Smyrnas café för att lyssna till Carin och Lennart Sjöholm. De berättade runt ett bildspel om vad Israel och judarna har bidragit med för att skapa ett bättre samhälle och en bättre värld. Mycket intressant och spännande. Detta borde alla få lyssna till.

Några små axplock;

I Jesaja 27:6 läser vi om hur Israel ska grönska och blomstra och fylla hela världen med sina frukter.
Idag har vi sharonfrukterna, pumpor, apelsiner, granatäpple. nötter, mandlar, dadlar, oliver etc. som kommer från Israel.

Judarna har även arbetat fram ett bevattningssystem som de nu exporterar till många länder.

Vid olika katastrofer är Israel ofta bland de första t.ex vid tsunami i Thailand, jordbävningen på Haiti där de satte upp ett hypermodernt fältsjukhus. De har också ambulansskotrar som snabbt kan ta sig fram i trafiken.

De har också arbetat fram världens snabbaste kejsarsnitt som nu är rutin på alla svenska sjukhus samt även i Kina och Afrika.

Medicinskt och tekniskt ligger judarna verkligen i framkanten - t.ex självgående gräsklippare, komponenter till våra datorer och smartphones, såsom Intel, Motorola m.m. 
Ja, det var verkligen intressant att lyssna till Sjöholms.

Lotta Bornö ansvarade för sång och musik på sitt härliga sätt.

2 febr 2013

Riksdagsledamot Annelie Enochson besökte Israels vänner i väster, lördagen
den 2 febr 2013 och talade och visade bilder över ämnet:
Är Israel - stötesten eller grundsten?

Annelies pappa, Stig Holmström, var en ivrig Israelälskare, och detta arv förs nu vidare av dottern.Med glimten i ögat kryddade Annelie detta allvarliga budskap även med lite humor.

Det blev ett mycket uppskattat föredrag där hon visade tre grundargument för sitt egna engagemang för Israel – hon kallade det för en trebent stol/pall.

1.Israel har som nation rätt att finnas där de finns och med den befolkningen som de har

2. Alla nationer har rätt att försvara sin nation och sin befolkning

3. Alla nationer skall bedömas med samma måttstock från omvärlden och  internationella samfund

En stol med tre ben står ganska stadigt men med ett  fjärde ben  står stolen ännu stadigare och där pekade Annelie på Guds löften till Abram i Första Moseboken.

Vi fick också se och höra om;
Historik, Baulfourdeklarationen, Brittiska mandatet, Fredsavtal, Säkerhetsbarriären, Flyktingar, Folkrätten och Israel från den ljusa sidan med teknisk och medicinsk utveckling m.m.

Vi var ett 75-tal åhörare, från olika delar av västkusten, allt från Varberg – till Uddevalla och däremellan. Det var en inspirerande och givande kväll för Israels vänner.

Lotta Bornö och Jacob Ahlbom spelade och sjöng för oss- alltid lika inspirerande.

Nästa träff blir den 6 april !  Välkomna då !  
Text: Rose-Marie Harrysson    Foto: Göran Sköld

26 nov 2012 - Måndag

Med en fullsatt Vallhamrakyrka i Sävedalen, lördagen 24 november, avslutade Israels vänner i väster, året 2012.

Dan Johansson med fru Lil, från Malmö, besökte oss i Göteborg och ämnena var brännheta;
1) Tvåstatslösning – en dödfödd tanke,
2) Guds restaureringsplan, enligt Hesekiel kap 36.

Inspirerande sång och musik deltog Lotta Bornö och Jakob Ahlbom med.

Konflikten i Mellan Östern började för flera tusen år sedan och tvåstatstanken har ingen framtid då den strider mot Guds plan för området.
Dan skriver i det nya häftet – Tvåstatslösning, en dödfödd plan, att:
”Tvåstatslösningen har berusat världens nationer och dess ledarskap som ett slags mantra. Genom att dagligen uttala det i alla tänkbara sammanhang så tror idag de flesta människor att mantrat är sant. Mantrat har också genomsyrat tänkandet hos många av världens kristna. Ja, till och med det judiska ledarskapet strävar idag efter en tvåstatslösning”.

Winston Churchill ska någon gång ha sagt: ”När lögnen går runt jorden har sanningen inte fått på sig byxorna”. Tänkvärt !

Men Guds löften till Abraham, Isak och Jakob kvarstår för evigt; Ni ska vara mitt folk och jag skall vara er Gud och ni ska ha ett eget land.

Lördagens båda föredrag blev mycket uppskattade av lyssnarna. Många kommenterade:
”Så bra det var, tänk om man kunde komma ihåg allt”. Därför är det en glädje att kunna meddela att Cymbals Kjell och Irene Gustavsson var där och spelade in kvällens föredrag. Dessa inspelningar kommer att finnas tillgängliga för inköp –
se Cymbals hemsida

För dig som är intresserad av Lotta Bornös cd-skiva finns det möjlighet att köpa den här - http://borno.se/

Dan Johanssons material finner du här www.danjohansson.nu

Ett stort tack till alla deltagare för en minnesrik helg. Och ett stort tack till Vallhamrakyrkan i Sävedalen som upplät sina lokaler denna gången.

Rose-Marie Harrysson, text,
Göran Sköld, foto

Smyrnakyrkans café - 15 sept 2012

Lördagen 15 sept träffades ett antal vänner till Israel för att
lyssna på Göran Modéns goran-moden-web.jpgföredrag:
Jerusalem i mitt hjärta – en vandring i ord och bild.
Han talade entusiasmerande och visade oss, genom bilder, hur en judisk vandringsman tar sig igenom en dag i Jerusalem. Mycket intressanta platser besöktes på vandringen och vi fick också ta del av judarnas olika böner under en dag.

Carin Sjöholm, som tillsammans med maken Lennart ska tjänstgöra i höst på Orit i Netanya, påtalade behovet av en frivillig voläntär från slutet av sept till slutet av oktober, på det lilla pensionatet i Israel.

 karin-o-r-m-web.jpg

Nästa träff blir den 24 nov kl 18 i Vallhamrakyrkan då Dan Johansson besöker oss. Välkomna då också och ta gärna med er fler vänner.

 

Smyrnakyrkans café - 21 april 2012  fritz-hilliges.jpg

Ett 60-tal vänner av Israel kom för att höra Fritz Hilligies berätta personligt om judeförföljelserna i Nazi-Tyskland.
Det var gripande och intressant att höra hur Fritz som liten pojke blev påverkad och åsidosatt på grund av att han var född ”jude”.  Hans far var jude och hans mor tyska. Fritz blev klassad som ”halvblod och halvjude” – han var inte renrasig enligt tyska normer.
Fritz var äldst av syskonen och fick ta ett stort ansvar för familjen efter att
pappa Moses hämtats till koncentrationslägret Buchenwald under kristallnatten 1938. Fritz var då bara 10 år gammal.

Mor och far var varmt troende och fick höra att man kunde få inresetillstånd
till annat land om man hade en tro på Jesus som Messias. Detta blev deras
räddning då Svenska kyrkan hjälpte till med ekonomiskt stöd för pappa Moses, som kom till Sverige 1939. Men kvar i Tyskland var mamman med sina tre barn. Sedan bröt andra världskriget ut och de upplevde en fruktansvärt svår tid med svält och svåra umbäranden.

De dröjde över åtta år innan familjen fick inresetillstånd till Sverige. September
1947 kunde familjen återförenas med pappa och make Moses i Sverige. Då var
Fritz 19 år och familjen hade överlevt krigets fasor, förföljelse, svält, fångenskap
och koncentrationsläger.
De bosatte sig i Hässleholm och fick sitt andliga hem i Hässleholms missionsförsamling.

Idag bor Fritz och fru Ella i Kållered utanför Göteborg och snart 84-årige Fritz reser fortfarande runt och berättar sin livshistoria.

Visst är det svårt att förstå att tyskarna kunde döda mer än 6 miljoner judar?
En sifferjämförelse som Fritz gav oss var att om en Estoniaolycka med 850 döda sker varje dag i 20 år – då blir det jämförbart med förintelsens offer.  Ofattbart !

Fritz avtackades med en blomma - ” Lycklige Fritz”.

En kollekt upptogs och pengar sattes in till barnavdelningen på Shaare Zedek- sjukhuset i Jerusalem.

 

Smyrnakyrkans café - 11 febr 2012    
Göran Sköld hälsade välkommen denna lördagkväll till den 4:e träffen med Israels vänner i väster. goran-mod.jpg

Huvuvdtalare var Göran Modén som talade entusiastiskt om minst
"10 skäl" att stödja Israel från ett eget drygt 40-årigt perspektiv med massor av erfarenhet och mycket kunskap. Mycket intressant och mycket synd om dig som missade detta.

Lotta Bornö sjöng och spelade inspirerande till vår stora glädje.
Besök gärna hennes hemsida så får du höra lite av hennes sånger.

Ewa Modén talade om hjälp till det judiska folket och.
Hur kan vi skapa intresse bland ungdomar somlätt influeras av massmedias syn på både Israel och Palestina.
Hur ger vi dem en ärlig och sann information?

 trio-damer.jpg 

     Foto: Göran Sköld   Text: Rose-Marie Harrysson

Linneakyrkan - 1okt 2011

I kväll träffades vi som Göteborgskrets av Israels Vänner i Linneakyrkan. Kyrkan har en intressant historia. Den invigdes 1903 för att möta behoven av en frikyrka i den ny stadsdelen som byggdes här, då ”utanför” Göteborg. Här fanns en baptistförsamling fram till början av 70-talet.

Ett 70 -tal vänner slöt upp i kväll (lördag) och lyssnade till Lennart Petterssons undervisning. Ämnet för hans förkunnelse var, -Har Gud (ändå) förskjutit sitt folk-. Med hjälp av skriften förklarade han att så inte var fallet. Undervisningen pendlade mellan Romarbrevet 11 och profeterna i Gamla testamentet. En sådan undervisning är viktig i dagsläget när
ersättningsteologin sprider sin villolära både bland pingstfolk och evangelikaler där man tidigare orubbligt trott på
löftena till Abraham, Isak och Jakobs efterkommande.

Varma hälsningar 
Göran Sköld  (text & foto)

 

 Israels vänner på Västkusten

Andra mötet den 27 aug 2011 var i Smyrnakyrkans gamla café, i Göteborg.
Undertecknad fick glädjen att hälsa ca 140 israelvänner välkomna runt kaffeborden,
denna regniga lördag.
Inledde med att läsa några rader ur Bertil Sörensons artikel i Shalom nr 3 2011
där han beskriver väldigt bra hur han blev en varm ”israelvän”.

Syftet med vår grupp är bland annat att lära mer, få bättre insikt och kunskap i det profetiska bibelordet i
förhållande till Israel och det judiska folket. Att söka sann information om landet och folket, samt sprida vidare.
Vi sjöng ur segertoner nr 574 – Sjungen syskon under vägen.

Vår lilla ”arbetsgrupp” presenterades; Lennart Pettersson, Göran Sköld och Rose-Marie Harrysson.
Göran bad en bön för vår samling och för Israel och det judiska folket.

Därefter talade Sven Reichmann över ämnet: Betyder Israel något idag?
Har Israel spelat ut sin roll eller har Gud sin hand med i spelet?  Vad säger Bibeln?
Sven läste ur Sakarja 14: 1-9 vilket är en dramatisk beskrivning över hur Herren ska samla alla hednafolk till strid i Jerusalem. Men när nåden och domen är över, då blir det fest på Sions berg och detta beskrivs i Jesaja 25: 6-9.
Mycket intressant bibelstudium.

Lennart Pettersson tackade Sven för bibelstudiet och meddelade att nästa möte blir den
1 oktober kl 18 i Linneakyrkan.

En frivillig gåva insamlades under sången ”Vi är Kristi medarvingar” –segertoner nr 393.
Arbetsgruppen efterlyser tips om ämnen att belysa, lokaler att samlas i m.m.

Hör gärna av er till Rose-Marie H på telefon 0702-512900 eller [javascript protected email address]
eller Göran Sköld på telefon 0708- 670 785, gskold@gmail.com eller Lennart P  tel. 031- 14 93 00
eller lennart@linneahuset.se

Göteborg sept 2011   / Rose-Marie Harrysson

Israels vänner på västkusten 7 maj 2011 - första träffen


Sången, ”Tidstecknen visar att Herren är nära, snart kommer Jesus igen ”, fick inleda samlingen för de drygt 150 vänner
som kommit till Vallhamrakyrkan, denna ljuvliga försommarlördag.  Vännerna kom från öst och väst, från syd och
nord, och många olika kyrkor fanns representerade.

Göran Sköld hälsade alla välkomna och Lennart Pettersson läste ett kort inledningsord.

Dan Johansson med fru Lill och dotter var dagens gäster och Dans undervisning, är som alltid, mycket intressant.
Dan inledde med att konstatera att hösten 2011 kan bli väldigt allvarlig, vad gäller utvecklingen i Mellanöstern. Det är planerat att FN ska utropa den palestinska staten i september 2011.  Om så sker, vad kommer då att hända?  Kommer Gud att tillåta att man delar Israel och Jerusalem?

Psalm 83 i Psaltaren och Hesekiels kapitel 38-39 är högaktuella nu, menar Dan. Israel kommer att ha stora problem de närmaste åren.

Vad är det egentligen som ligger bakom de demokratirörelser som nu pågår i många arabländer?
Vi får inte glömma att de som välsignar Israel ska Gud välsigna, och de som förbannar Israel ska Gud förbanna.

Dan gick också igenom det historiska Palestina, de 14 restaureringspunkterna för Israel, beskrivna i Hesekiel, tempelbygget och platsen för Golgata, och avslutningsvis the Holy City.

Allt detta finns i Dans nya bok: ”Profetiska vägskäl”, som nu utkommit och kan beställas på Dans hemsida.

Samlingen avslutades med fika och gemenskap där Lennart Pettersson förklarade att Israels vänners grupp på Västkusten blir en intressegrupp under Israels vänner i Malmö. Förhoppningsvis kan vi ha några samlingar per termin med olika
föredragshållare. Allt för att upprätthålla och utöka intresset för Israel och Guds egendomsfolk här på västkusten.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)