Ska man besöka Hurva-synagogan i Jerusalem?

Absolut ! Var först lite skeptisk till en tidsbokad, guidad rundtur i den nya Hurvan, men då vännerna absolut ville, böjde jag mig. Och, tänk om jag missat detta? Denna byggnad med dess historia var så intressant och berörde oss alla. Vi fick sedan uppleva Hurvan ända från underjorden upp till utsidan av kupolen, med en bedårande utsikt över Jerusalem. Vill varmt rekommendera till ett studiebesök där.

Kort historik
Under år 1700 påbörjades denna synagoga av Rabbi Judah the Hassid, som hade emigrerat tillsammans med några hundra judiska studenter, från Polen. Han köpte lite mark, lånade pengar av muslimerna och började bygga. Tyvärr dog han rätt snart efter byggstarten och studenterna blev lite vilsna, när deras ledare dog. Det blev ekonomiska svårigheter och man kunde inte betala tillbaka de lånade pengarna. Muslimerna ilsknade till efter 20 års väntan på pengar, och brände därför ner hela byggnaden, år 1720.
Det blev då en ”Hurva” som betyder ruin på hebreiska. Den stod som ruin långt över 100 år, men nya pengar samlades in från judar runt om i diasporan, och i mitten på 1800-talet, byggdes den upp igen. Så kom 1948, frihetskriget och Hurvan bombades sönder och samman. Kvar blev två pelare, en del av grundfundamentet och en valvbåge.
Till historien hör att man fick bara bygga nya synagogor om det fanns en gammal grund eller ruin att bygga på, så därför bevarades denna ruinplats noga av judarna.

År 2005 presenterade Israels regering en plan för återuppbyggnad av Hurvan och 2/3-delar av kostnaderna donerades av rika ukrainska judar. Den 15 mars 2010 stod den åter färdig för invigning.

Guidar rundtur
Den kvinnliga guiden berättade entusiastiskt om den nya Hurvan som alltid byggts upp en gång mer än den blivit förstörd !
Vår vandring började i källaren där man grävt fram  en ”bad- och renlighetsinrättning”, uthuggen i stora stenblock, kallat Mikvehs, för de judiska prästerna och deras rituella bad.
Nyligen har arkeologerna upptäckt en väg därifrån ut till den gamla huvudgatan i Jerusalem, kallad Cardo –som är från den bysantinska perioden. Kanske att prästerna gick in där för sina rituella bad före gudstjänst?
Vi går högre och högre upp i synagogan, och guiden berättar att ingen visste exakt hur Hurvan hade sett ut. Inga ritningar fanns, men folk kom ihåg hur den såg ut. En mamma, vars son studerade till konstnär, berättade för sonen hur hon mindes den, och sonen ritade och ritade, allt eftersom mamman berättade.

Uppe i kupolen är ett fantastiskt vackert svart smidesstaket (man hittade en bit bland ruinerna och kunde återskapa detta staket) runt en smal gång där vi som besökare kunde blicka ner i synagogan. Guiden berättade vidare att denna smala gång används av alla barnen vid sabbaten, då de står runt och sjunger ut över hela synagogan med stolta, lyssnande föräldrar, som publik. Måste vara fantastiskt att lyssna till, då akustiken säkert är enorm i denna höga byggnad.
Vackra små målningar pryder väggarna och hela Hurvan ger ett väldigt vackert intryck.
Vi går sedan på utsidan runt hela kupolen, njuter av det vi ser och förevigar de vidsträckta vyerna över Jerusalem, med våra kameror.Väl nere på marknivå igen, tittar vi in genom huvudentrén och ser judiska män sitta lite utspridda i lokalen med sina bönböcker.  Bakom det vackra altaret syns delar av ruinerna tydligt – de är inte övermålade – utan ska vara väl synliga, till minne av det som varit.

hurva-synagoga.jpgFoto:Göran Sköld
Vi blev mäkta imponerade över denna synagoga och dess historia. Det blev en minnesvärd upplevelse, en dag i november 2010.                        

Rose-Marie Harrysson                                           Källor: Den lokala guiden, samt Wikipedia

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)