5 maj 2017
(med tillåtelse av Anders Sjöberg lägger jag ut hans artikel i Världen idag den 5 maj 2017 )

Öppet brev till regeringen: Hur vill ni förklara ert handlande?

Sveriges regering, hur har ni låtit er köpas av den arabiska världen? Ni stöder gång på gång de diktatoriska och judehatande arabiska staterna och så fort chansen uppstår väljer ni att kritisera den enda demokratiska staten i området, öppen för både judar och araber, skriver debattören Anders Sjöberg.

 Debatt· Publicerad 00:01, 5 maj 2017

Historiekunskapen kan inte vara så låg hos er i regeringen vad gäller det judiska folket och deras land som det nu verkar. Ni är ju tänkande, intellektuella människor. Efter hur Sverige röstade i FN angående Jerusalem, så blir det därför tydligt att ni måste ha en dold agenda. Ni stöder gång på gång de diktatoriska och judehatande arabiska staterna, och så fort chansen uppstår väljer ni att kritisera den enda demokratiska staten, öppen för både judar och araber, i området.

Fram till 1940-tal fanns varken Israel eller de arabiska staterna. Då hette området ”det brittiska mandatet – Palestina” och där bodde både judar och araber. Inte palestiner, som en folkgrupp, utan araber och judar. Båda grupperna hade således palestinska pass.

Britterna förhandlade med både judarnas förhandlingsansvarige David Ben Gurion och arabernas förhandlingsansvarige Amin Husseini om en framtida delning.

En första delningsplan lades fram 1937 för detta område, judarna skulle få en liten del uppe i norr, i forna Galileen, araberna skulle få resten av hela området. Ben Gurion sa ja till förslaget, Husseini sa nej. Vilket den arabiska sidan fortsatt sagt sedan dess, till varje förslag på delningsplan. Den tidigare israeliska utrikesministern Abba Eban sade en gång: ”Araberna missar inget tillfälle att missa ett tillfälle”.

I stället åker Amin Husseini till Rom och träffar Adolf Hitler och tydliggör att han vill hjälpa honom att utplåna judarna. Ja, just det! Han ville hjälpa Adolf Hitler att utplåna judarna.

Nu har ni i svenska regeringen, flera gånger röstat med de arabiska staterna, som över huvud taget inte låter judar få bo i deras länder. Det om något är väl etnisk rensning och borde markeras starkt av er.

Har ni någon gång frågat dessa arabiska ledare: ”Var har era judar tagit vägen?” De blir då tysta, om ni skulle göra det, precis som de blev när frågan ställdes till dem i FN. Varför? För att de drevs ut i samband med kriget 1948, enbart från Irak kom 100 000 tals judiska flyktingar till Israel. Vem står upp för de ägodelar och de landområden som de ägde där? Är du beredd att göra detta, Margot Wallström?

Om ni frågat Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister: ”Var är era araber?", hade ni fått höra: ”Vi har två miljoner araber som fullvärdiga medborgare i vårt land, arabiska partier i Knesset, och jag har erbjudit de araber som finns i flyktinglägren att få återkomma till västbanken om de uppger sin flyktingstatus! Men fått ett nej, till svar”.

I stället åker ni ner och flörtar med de arabiska staterna. Bland annat genom att kvinnorna, de ”feminstiska” kvinnorna i vår regering, sätter på sig hijab. Det blir tydligt att det finns en dold agenda.

Ni som demokratiska partier, i regeringsställning, borde meddela väljarna vad ni håller på med. Ni stöder hela tiden länder, som vill utplåna judarna, precis som Amin Husseini gjorde en gång tillsammans med Adolf Hitler.

Israel har sagt ja till varje delningsplan, men genom att den arabiska sidan alltid sagt nej, så har man använt ”folkrätten”. Rätten för ett folk att försvara sitt landområde.

Varför skrevs det så lite 1948, då Jordanien intog Östra Jerusalem, då fanns inte heller något ”Palestina” – som land och folk. Det har heller aldrig talats om jordanska ”bosättningar” på ett område som inte är deras.

Nu är det upp till de partier – som till skillnad från er i regeringen som inte är antisemitiska – att väcka misstroendevotum. Ni har i uppgift att företräda det svenska folket internationellt och ni har förbrukat er uppgift. När ni blivit så antisemitiska att ni nekar Israel hela deras huvudstad, dessutom i gemenskap med dem som vill utrota det judiska folket.

Situationen i Europa i dag börjar likna den som var i Europa på 30-talet vad gäller antisemitism. I dag vet vi vad som då hände men 1945 stod många förvånade. Många frågade sig hur detta kunde hända. Det får inte hända igen!

Nu är det dags – svenska folk, att vi reser oss och tar ställning för judarnas rätt till sitt land och sin stad. Det ska alltid få finnas en fristad för judar att återkomma till.

Till slut: Svenska regering, hur vill ni förklara ert handlande? Ni talar inte för det svenska folket, ni talar utifrån en dold agenda – helt uppenbart. Hur har ni låtit er köpas av den arabiska världen?

12 nov 2012

Åminnelsedagen av Kristallnatten firades den 10 nov  i Göteborgs synagoga och Krister Kronlid (s) höll ett mycket uppskattat tal. Läs gärna talet här.

7 mars-2012

Israel-palestinska konflikten: Sanningen om flyktingarna

"850 000 judar tvingades fly från arabländerna och deras  egendomar förstördes. Dessa flyktingar välkomnades i Israel och blev snabbt medborgare. 500 000 araber flydde från Israel när arabländernas utlovade seger över judarna och utplåning inte lyckades vid attackerna 1948 på staten Israel. Dessa som kallar sig palestinier är fortfarande flyktingar i arabländerna. Hur kommer det sig?! Varför har de inte fått medborgarskap och integrerats i dessa länder? Och hur kan
deras antal ha växt från 850 000 till 4,7 miljoner? Därför att de aldrig har fått någon chans. De diskrimineras hindras många utbildningar, att äga land, att resa mm. 160 000 araber accepterade Israels erbjudande att stanna. Dessa är idag mer än 1250 000 medborgare med samma rättigheter som judarna." Sir Alexander Galloway: "...Arabländerna VILL INTE
lösa den arabiska flyktingfrågan. De vill bevara det som ett öppet sår,
som ett vapen mot Israel". Egyptens president Nasser: "Om flyktingarna återvänder till Israel, kommer Israel att upphöra att existera"

Titta gärna på videon som finns längst ner i länklistan till höger.
Källa Elvor o Janne.

Ska man besöka Hurva-synagogan i Jerusalem?

Absolut ! Var först lite skeptisk till en tidsbokad, guidad rundtur i den nya Hurvan, men då vännerna absolut ville, böjde jag mig. Och, tänk om jag missat detta? Denna byggnad med dess historia var så intressant och berörde oss alla. Vi fick sedan uppleva Hurvan ända från underjorden upp till utsidan av kupolen, med en bedårande utsikt över Jerusalem. Vill varmt rekommendera till ett studiebesök där.

Kort historik
Under år 1700 påbörjades denna synagoga av Rabbi Judah the Hassid, som hade emigrerat tillsammans med några hundra judiska studenter, från Polen. Han köpte lite mark, lånade pengar av muslimerna och började bygga. Tyvärr dog han rätt snart efter byggstarten och studenterna blev lite vilsna, när deras ledare dog. Det blev ekonomiska svårigheter och man kunde inte betala tillbaka de lånade pengarna. Muslimerna ilsknade till efter 20 års väntan på pengar, och brände därför ner hela byggnaden, år 1720.
Det blev då en ”Hurva” som betyder ruin på hebreiska. Den stod som ruin långt över 100 år, men nya pengar samlades in från judar runt om i diasporan, och i mitten på 1800-talet, byggdes den upp igen. Så kom 1948, frihetskriget och Hurvan bombades sönder och samman. Kvar blev två pelare, en del av grundfundamentet och en valvbåge.
Till historien hör att man fick bara bygga nya synagogor om det fanns en gammal grund eller ruin att bygga på, så därför bevarades denna ruinplats noga av judarna.

År 2005 presenterade Israels regering en plan för återuppbyggnad av Hurvan och 2/3-delar av kostnaderna donerades av rika ukrainska judar. Den 15 mars 2010 stod den åter färdig för invigning.

Guidar rundtur
Den kvinnliga guiden berättade entusiastiskt om den nya Hurvan som alltid byggts upp en gång mer än den blivit förstörd !
Vår vandring började i källaren där man grävt fram  en ”bad- och renlighetsinrättning”, uthuggen i stora stenblock, kallat Mikvehs, för de judiska prästerna och deras rituella bad.
Nyligen har arkeologerna upptäckt en väg därifrån ut till den gamla huvudgatan i Jerusalem, kallad Cardo –som är från den bysantinska perioden. Kanske att prästerna gick in där för sina rituella bad före gudstjänst?
Vi går högre och högre upp i synagogan, och guiden berättar att ingen visste exakt hur Hurvan hade sett ut. Inga ritningar fanns, men folk kom ihåg hur den såg ut. En mamma, vars son studerade till konstnär, berättade för sonen hur hon mindes den, och sonen ritade och ritade, allt eftersom mamman berättade.

Uppe i kupolen är ett fantastiskt vackert svart smidesstaket (man hittade en bit bland ruinerna och kunde återskapa detta staket) runt en smal gång där vi som besökare kunde blicka ner i synagogan. Guiden berättade vidare att denna smala gång används av alla barnen vid sabbaten, då de står runt och sjunger ut över hela synagogan med stolta, lyssnande föräldrar, som publik. Måste vara fantastiskt att lyssna till, då akustiken säkert är enorm i denna höga byggnad.
Vackra små målningar pryder väggarna och hela Hurvan ger ett väldigt vackert intryck.
Vi går sedan på utsidan runt hela kupolen, njuter av det vi ser och förevigar de vidsträckta vyerna över Jerusalem, med våra kameror.Väl nere på marknivå igen, tittar vi in genom huvudentrén och ser judiska män sitta lite utspridda i lokalen med sina bönböcker.  Bakom det vackra altaret syns delar av ruinerna tydligt – de är inte övermålade – utan ska vara väl synliga, till minne av det som varit. 

hurva-synagoga.jpgFoto:Göran Sköld
Vi blev mäkta imponerade över denna synagoga och dess historia. Det blev en minnesvärd upplevelse, en dag i november 2010.                        

Rose-Marie Harrysson                                           Källor: Den lokala guiden, samt Wikipedia

Ska man besöka Hurvan-synagogan i Jerusalem?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)